Meer over Landelijke actie

Actie - ideeen

Een actie bedenken vraagt vaak de nodige creativiteit. Om je op weg te helpen, zie je hieronder een aantal actie-ideeën. De ervaring leeft dat deze acties een samenbindend karakter hebben binnen de gemeente.

Nachtje wakker
Zoek sponsors, omdat jij een hele nacht wakker blijft voor het goede doel. Het is natuurlijk het leukste als de hele JV meedoet, zodat je ’s nachts een gezellig programma neer kunt zetten. Je kunt ook de gemeente betrekken bij deze actienacht. Zorg voor een onderdeel waarbij gemeenteleden geld uit kunnen geven: een fair, een autowasactie of iets dergelijks. Er zijn ideeën genoeg te bedenken. Slaap er nog een nachtje over ????.

Oliebollen bakken
December is de maand waarin er weer volop oliebollen gegeten worden. Maar… waarom alleen oliebollen eten in december? Bak zelf oliebollen en verkoop ze in de gemeente of aan buurtbewoners. Maak vooraf een bestellijst, zodat je alvast kunt inventariseren hoeveel stuks je moet bakken.

Pannenkoekenmaaltijd
Nodig gemeenteleden uit voor een pannenkoekenmaaltijd. Leuk voor jong en oud! Zorg dat het plaatje compleet is: tafels mooi gedekt, de zaal gezellig aangekleed. Geef mensen echt het gevoel dat ze uit eten zijn.

Veiling
Organiseer een veiling van producten of diensten. Benader winkels en bedrijven met de vraag of zij een product aan willen bieden. Vraag aan gemeenteleden welke ‘dienst’ zij willen laten veilen. Van het bakken van een appeltaart tot het opknappen van een tuin, elke dienst is welkom.

Auto wassen
Organiseer een autowasdag en zorg dat de auto’s van gemeenteleden – tegen betaling – weer blinken.

Zangavond in de kerk
Regel een benefietconcert. Verzamel muzikale gemeenteleden, die een instrument bespelen, en studeer als JV een aantal liederen in. Breng deze liederen tijdens het concert ten gehore. Vul het programma verder in met samenzang. Mensen betalen een toegangskaartje.

Geheime maaltijd
Niet weten waar je gaat eten of niet weten wie er komen eten, dát is een geheime maaltijd. Maak een aanmeldformulier waarbij mensen kunnen aangeven of zij willen koken of dat zij uit eten willen. De mensen die uit eten gaan, betalen een bedrag per persoon of gezin.

Walking dinner
Het organiseren van een walking dinner vraagt wat van je organisatieskills. Je hebt mensen nodig die ergens gaan eten en je hebt mensen nodig die gaan koken. Mensen die koken, zorgen voor een hele maaltijd. Per gerecht staat er een bepaalde tijd vast, want zodra de tijd om is, gaan de eters naar het volgende adres. Voorbeeld: voor het voorgerecht krijg je driekwartier de tijd. Daarna ga je naar het volgende adres, waar je een uur de tijd krijgt voor het hoofdgerecht. Het nagerecht eet je weer ergens anders. Zo heb je je maaltijd bij drie verschillende gemeenteleden gegeten. Communiceer dit duidelijk op het aanmeldformulier: wat houdt een walking dinner in en wat wordt er van mensen verwacht?

Rommelmarkt
Haal al je oude spullen van zolder en organiseer een rommelmarkt waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat. Zorg voor mooie flyers die je kunt verspreiden, zodat je ook mensen bij de kerk kunt betrekken die zelf niet naar de kerk gaan.

Fair
Organiseer een markt die aan een bepaald thema hangt. Benader sponsors die op deze dag mee willen werken, bijv. een bakker die graag een kraam vult. Mensen betalen een toegangskaartje. Daarmee kunnen ze deelnemen aan workshops. Pak het zo groot uit als je zelf wilt.

Spelletjesavond
Organiseer een gezellige spelletjesavond met bijv. Oudhollandse spellen. Deelnemers betalen voor deelname, hapjes en drankjes.

Wedstrijd
Organiseer een wedstrijd waarbij deelnemers een bedrag betalen om mee te mogen doen. Denk aan een volleybaltoernooi, een zaalvoetbaltoernooi of iets dergelijks.

IJsbeerduik
Neem een duik in ijskoud water en laat je hiervoor sponsoren.