Nalatenschap

In de kerk staan we voortdurend stil bij de vergankelijkheid van dit leven. Wij weten niet wanneer het aardse leven voor ons voorbij zal zijn.

Steeds vaker denken mensen bewust na over hoe verschillende zaken na het sterven afgehandeld dienen te worden. Dat is niet omdat mensen dit leven niet los kunnen laten, maar juist omdat door het zorgvuldig vastleggen van uw laatste wil u blijk geeft van wat voor u belangrijk is.  Zo kunt u in uw testament optekenen dat het kerkelijk jeugdwerk voor u een belangrijke zaak is.

Erfenissen en legaten

Een aantal zaken is van belang wanneer u ervoor kiest om een organisatie als de HHJO uw nalatenschap na te laten. Het is niet vanzelfsprekend dat de kerk of een stichting als erfgenaam of legataris optreedt. Dit zal vast moeten worden gelegd in een testament. Dit is eenvoudiger dan veel mensen denken. U doet dit namelijk samen met een notaris. U kunt geheel vrijblijvend een (veelal gratis) afspraak maken bij een notariskantoor om u voor te laten lichten over de opmaak van een testament.

Wanneer u geen testament heeft gemaakt en dus geen erfgenamen hebt aangewezen, bepaalt de wet wie uw erfgenamen zijn. De enige weg om een (kerkelijke) organisatie onderdeel uit te laten maken van uw nalatenschap is door een testament op te laten maken bij de notaris.

In een testament kunt u naast erfgenamen ook legatarissen aanwijzen: iemand die een legaat ontvangt uit een erfenis. Een legaat is, anders dan een erfenis, een vastgesteld bedrag of het zijn bepaalde goederen, bijvoorbeeld een woning, perceel of kunstvoorwerp.

Daarnaast is het belangrijk om te vermelden dat de HHJO een ANBI-status heeft, waardoor zij geen erfbelasting hoeft te betalen. Hierdoor komt 100% van het toegezegde bedrag of van de ontvangsten uit de erfenis ten goede aan het werk van de HHJO.

Hoofdfonds

U kunt zich bijzonder verbonden weten met een project van de HHJO. Wellicht bent u in het verleden bij een van de projecten betrokken geweest of heeft u een bijzondere wens voor de besteding van uw nalatenschap. Hiervoor kan een zogenoemd fonds op naam opgericht worden. Hiervoor kiest u tijdens uw leven een ‘hoofdfonds’. Dit kan een van de commissies binnen de kerk zijn. Vervolgens kiest u een project als doelstelling van het fonds op naam. De doelstelling van het project moet passen binnen de doelstelling van het hoofdfonds. Ook na uw overlijden zal uw nalatenschap dan besteed worden aan het werk dat u het meest aan het hart heeft gelegen.

Een dergelijk fonds wordt door de commissie jeugdwerk beheerd. Een fonds op naam moet bij leven worden vastgelegd in een notariële akte. De kosten hiervoor worden door de HHK gedragen.

Wanneer u ervoor kiest een fonds op naam op te richten, kan dit alleen wanneer er bij leven contact over is opgenomen met het kerkelijk bureau. 

Persoonlijke advies

Het opnemen van de Hersteld Hervormde Jongerenorganisatie in uw testament is waarschijnlijk niet een beslissing die u zomaar neemt. Wij begrijpen dat u zich vooraf goed wilt laten informeren over de besteding van het geld, het opstellen van een testament en de afwikkeling van uw nalatenschap. Wij geven u daarom graag uitgebreid advies en informatie. Mocht u daar prijs op stellen, dan kunt u via het kerkelijk bureau geheel vrijblijvend contact opnemen. Ook is het mogelijk om met een van onze contactpersonen in gesprek te gaan. De contactpersonen opereren onafhankelijk van kerkelijke commissies.

Contactpersoon regio Noord
Dhr. C. Kruijning, 038 - 477 21 25

Contactpersoon regio Zuid
Dhr. A.C. Lokker, 0187 - 68 12 12