Meer over Thema's

Achterom kijken

Achterom kijken

De beschrijving belooft een afwisselende tocht. En dat is het ook! We nemen de afdaling over het ‘het holle bospad’ naar een grindweg. Bij de volgende akker gaat het pad dwars door een maïsveld. Via een bordje vraagt de boer alleen van ons dat we de maïsplanten (ruim twee meter hoog) rechtop laten staan. We volgen eeuwenoude karresporen, stromende beekjes en ‘kuitenbijters’ (dat bleek een steile helling omhoog te zijn).

En dan staat daar opeens de zin: ‘vergeet niet regelmatig achterom te kijken’. Stilstaan en zien waar je vandaan komt. Ik geniet van het majestueuze heuvellandschap met dorpjes, bruggen en slingerwegen. Ik zie de abdij van Val-Dieu en denk terug aan de bijzondere Bijbellezing en verwerking die we daar bijwoonden bij onze Franstalige broeders en zusters. Ik zie de ruige en soms wilde boompartijen, waar we dassenburchten ontdekten. Achterom kijken om stil te worden…

Als leidinggevende kijk je op dit moment vooral even vooruit om het nieuwe club- en zondagsschoolseizoen voor te bereiden. Maar neem je voor om ook regelmatig áchterom te kijken. Terugdenken aan de gezellige momenten, verrassende ontdekkingen, bijzondere gebeurtenissen en eerlijke opmerkingen van de kinderen. Wat heeft de Heere gegeven? Wat zie je van Zijn werk bij de kinderen?

Regelmatig achterom kijken. Dan zie je vaak meer dan dat je op het moment zelf gezien hebt.

Marleen Vos – van Aalst, jeugdwerkadviseur