Meer over Thema's

Knielen voor de Koning

Wat doe je als je museumkaart nog één dag geldig is? Juist, dan ga je naar Amsterdam! In de Kerstvakantie bezocht ik het Rijksmuseum in Amsterdam. Het viel me op dat heel veel schilderijen een link hebben met (geschiedenissen en verhalen uit) de Bijbel. Op een gegeven moment stond ik voor een drieluik, waar ik stil van werd.

In 1517, precies 500 jaar geleden, schilderde Jacob Corneliszoon van Oostsanen dit drieluik. Op het middenpaneel aanbidden drie wijzen de pasgeboren Koning en vereren zij de Heere Jezus met mirre, wierook en goud. Maar de zijluiken vormden voor mij een spiegel.

Op de zijluiken staat de opdrachtgever met zijn gezin afgebeeld. Op het linkerzijluik vader Heereman met zes zoons. Op het rechterzijluik moeder Heereman met zeven dochters. Zij volgen het voorbeeld van de wijzen op het middenpaneel op. Zij knielen ook voor de pasgeboren Koning.

Je zou van alles op dit drieluik kunnen aanmerken. Je kunt bijvoorbeeld kritiek hebben op de Roomse beschermheiligen. Ook kun je je afvragen of de kleding en de sfeer kloppen met wat er werkelijk 2000 jaar geleden in Bethlehem zich afspeelde. En zo zou ik nog wel even door kunnen gaan.

Toch moeten we de boodschap van dit schilderij niet vergeten. Ben jij als leidinggevende zoals meneer en mevrouw Heereman? Kniel jij zelf voor de Koning en help je de jongeren van jouw gemeente om ook te knielen? Laat Psalm 95:6 jouw doel zijn voor het jeugdwerk in 2017: ‘Komt, laat ons aanbidden en neerbukken; laat ons knielen voor de HEERE, Die ons gemaakt heeft.’

Hendrik-Jan van Nieuw Amerongen
Senior jeugdwerkadviseur