Speel jij Pokémon of speelt Pokémon met jou?

Het kan jou bijna niet ontgaan zijn. Deze maand is Pokémon Go uitgekomen. Vandaag werd bekend dat de afgelopen twee weken bijna vier keer zoveel powerbanks, draagbare telefoonopladers, werden verkocht, vooral door Pokémon Go. Wellicht zie je allemaal andere jongeren dit spel spelen, maar weet je niet wat het inhoudt. Of je speelt Pokémon Go, maar je hebt er eigenlijk niet over nagedacht of dat wel slim is. De HHJO wil jou hierbij helpen.

Wat is Pokémon?
Pokémon (afgeleid van pocket monsters) zijn figuurtjes met een kracht en een zwakte. Ze zijn goed in vuurspuwen, wegblazen of bevriezen. En waar ze slecht in zijn, daar kan de tegenstander hem op aanvallen.

Wat is Pokémon Go?
Pokémon Go is een game waarbij je zelf rond moet lopen om Pokémons te vangen en te trainen. Op je telefoon zie je met GPS dat er bijvoorbeeld 500 meter verderop een Pokémon zit. Dan loop je daar naar toe en kan je de Pokémon vangen of met bestaande Pokémons vechten. Je moet ervoor zorgen dat jouw team het sterkste team ter wereld wordt.

Waar moet je over nadenken?
Pokémon Go is op bepaalde punten een spel zoals veel andere games. Je moet de beste worden. Je moet anderen uitschakelen. Net als mens-erger-je-niet. Maar toch zitten er veel addertjes onder het gras!
-  Pokémon Go is gebaseerd op een Japanse heidense religie. Het lijkt alsof jij Pókemon speelt. Maar eigenlijk speelt Pokémon met jou. Op zo’n manier dat jij het niet doorhebt. Maar opeens vind je het normaal dat er onzichtbare (occulte?) krachten zijn. Dat jij daarover kunt beschikken. Dat evolutie van wezens normaal is.
- Jij bent door God gemaakt om de Heere en je naaste te dienen. Alles mag daar in het teken van staan. Ook het spelletjes spelen met anderen. Bij Pokémon Go wil je uiteindelijk niet gezellig samen een spelletje spelen, maar wil je vooral de ander uitschakelen, kapotmaken.
- Pokémon Go is verslavend, er gaat heel veel tijd mee verloren, terwijl tijd kostbaar is (zie Ef. 5:15,16). Binnen enkele weken kunnen miljoenen Nederlanders niet meer zonder, terwijl ze daarvoor altijd zonder konden.
- Is Pokémon Go goed? Ervaar jij door dit spel de vrede van God? Bedenk wanneer jij de vrede van God wel ervaart. Paulus zegt daar in Gods Woord hele mooie dingen over (Filip. 4:6-9):
Weest in geen ding bezorgd; maar laat uw begeerten in alles, door bidden en smeken, met dankzegging bekend worden bij God; en de vrede Gods, die alle verstand te boven gaat, zal uw harten en uw zinnen bewaren in Christus Jezus.'
Voorts, broeders, al wat waarachtig is, al wat eerlijk is, al wat rechtvaardig is, al wat rein is, al wat liefelijk is, al wat wel luidt, zo er enige deugd is, en zo er enige lof is, bedenkt datzelve; hetgeen gij ook geleerd, en ontvangen, en gehoord, en in mij gezien hebt, doet dat; en de God des vredes zal met u zijn.

Welke leuke spellen kun je wel doen?
Maar ja, bij heel veel spellen moet je de beste zijn en veel spellen zijn verslavend (net als veel boeken, trouwens). Is er dan niets leuks wat je kunt doen? Terechte vraag! Eigenlijk zit het probleem vaak niet (alleen) in het spel, maar in jouw en mijn hart. Ons hart zoekt verkeerde dingen. Daarom moeten we vaak bidden: ‘Maak mijn hart tot Uwe troon, dat o Heer’, Uw Geest er woon.’

En daarnaast kunnen we natuurlijk goede spelletjes spelen, waar je met elkaar van geniet en God in kunt dienen. Hierbij wat tips:
- Er is een onwijs leuk nieuw bordspel uitgekomen: Maestro (check http://maestromusic.eu/).
- Spreek met je vriend(inn)en af hoeveel vogelsoorten je binnen een uur kunt fotograferen. Ga met je telefoon, net als bij Pokémon Go, de natuur in en geniet!
- Verzin en maak zelf een escaperoom en nodig je vrienden uit (check http://www.puntuit.nl/nieuws/ontsnappen-in-40-minuten-video).

Een fijne vakantie – met veel gezellige spellen, goede boeken en stille tijd – gewenst!

Hendrik-Jan van Nieuw Amerongen
Senior jeugdwerkadviseur HHJO