Blogs Coronavirus Kerst

Té diep in de put als we in zak en as zitten

Nederland zit in zak en as. Alle afspraken en ideeën, alle plannen en uitzichten voor de komende kerst worden verboden of uitgesteld. Diner met familie? Afgezegd. Kerkdienst? Vervangen door een onlinedienst. Kinderkerstfeest? Koffiedrinken? Het kan allemaal niet doorgaan.

Terwijl grofweg het grootste deel van de Nederland op zoek is gegaan naar alternatieven, komen de kerstdagen steeds dichterbij. Want kerst is een traditie die moet worden gevierd. Maar de besmettingen gaan nog steeds omhoog en gisteren zijn we allemaal geconfronteerd met een harde lockdown... 

Ook wij hebben een traditie opgebouwd. Geen kerstbomen, maar vooral veel gezelligheid. Je zou kunnen zeggen dat we in zak en as zitten, want het wordt dit jaar een stille kerst. Eén ding is dus zeker: Dit zal een kerst worden zoals we nog nooit hebben meegemaakt. 

Maar we zitten te diep in de put als we in zak en as zitten. Want wie écht in zak en as zit, is in diepe rouw gedompeld. Zoals het volk Israël in de tijd van koning Ahasveros, toen bekend was geworden dat het volk moest worden uitgeroeid. Zelfs de koningin was niet veilig voor de verzegelde wet tegen de Joden.

Over het kerstfeest zouden we niet in zak en as hoeven zitten. Want, hoewel naar de kerk gaan er misschien dit jaar niet in zit, zal de Boodschap hetzelfde blijven. Er is een Kind geboren om zondaren te redden! Het is een feest van vreugde en niet van diepe rouw.

Toch kan die Boodschap wel een reden zijn om in zak en as te zitten. Het Kindeke is geboren voor zondaren, maar wanneer die zondaar de Zaligmaker negeert, heeft hij zeker reden om in zak en as te zitten als het volk van de Joden in de tijd van Ahasveros. Het doodvonnis is getekend en bezegeld en het zal zeker worden uitgevoerd.

'Zo verscheurde Mordechai zijn klederen, en hij trok een zak aan met as; en hij ging uit door het midden der stad, en hij riep met een groot en bitter geroep.' Esther 4:1


Hier komt het spreekwoord ‘in zak en as zitten’ vandaan. Er valt mij echter iets belangrijks op: Mordechai zát niet in zak en as, maar hij liep roepend door de stad. Later in dit gedeelte gaat hij naar Esther, een poging om het leven van de Joden te redden. En dat gebeurt!

Zit je in zak en as, ben je bedroefd over je zonden? Blijf niet zitten, maar ga zoeken en roep tot God om jouw behoud. Hij wil genadig zijn. Dan is de komende kerst, ondanks de maatregelen, een échte Kerst.

Door: Femke de Jong op 15 december 2020


Overzicht