Meer over Thema's

Aandacht verdelen

Aandacht verdelen

Vaak dacht ik na een JV-avond: ‘hem heb ik helemaal niet gesproken’.  Of: ‘haar ben ik vergeten te vragen hoe het thuis gaat’. Als je wekelijks of tweewekelijks een groep jongeren ontmoet, kan het er zomaar insluipen dat je telkens hetzelfde groepje jongeren spreekt.

Je kunt op een avond niet twintig verschillende jongeren spreken én echte aandacht voor ze hebben. Wat doe je dan? Zorgen dat je iedereen vluchtig spreekt? Of kies je ervoor om enkele jongeren met meer aandacht en diepgang te spreken? Toch goed om daar eens over na te denken. Bestaat misschien het gevaar dat jongeren die wat stiller zijn en die meer geneigd zijn zich te onttrekken aan de groep helemaal geen aandacht krijgen? Dat zou niet goed zijn.

Aanwezigheid

Houdt goed bij welke jongeren aanwezig zijn. Je krijgt zo een goede indruk van de groep en van de onderlinge verhoudingen. Is er iemand die zich wat meer terugtrekt? Kijk eens of er een jongere is, of een groepje jongeren waar hij of zij zich bij aan kan sluiten.

Jongeren zién

Stel jezelf wat vragen over de individuen. Wie is hij of zij? Uit wat voor gezin komt hij of zij? Wat doet hij of zij in het dagelijkse leven. Je verplaatst je zo in zijn of haar leefwereld en het helpt je om oprechte aandacht voor iemand te hebben.

Verdelen

Zoals gezegd, je kunt niet twintig jongeren écht spreken op een avond. Verdeel daarom de jongeren over de verschillende leidinggevenden. Pak de aanwezigheidslijst en maak groepjes jongeren. Wijs die vervolgens toe aan een leidinggevende. Zo kun je je aandacht richten op vijf jongeren in plaats van twintig.

Henco van Ee, jeugdwerkadviseur