Interview vader-zoonsurvival

Afgelopen meivakantie kon na twee geannuleerde edities, de driedaagse vader-zoonsurvival in de Ardennen eindelijk weer doorgaan. En hoe dat was? Dat kunnen we het beste aan de deelnemers zelf vragen. Drie vaders en drie zonen aan het woord over hun ervaringen.

Jaap en Joël Batenburg
Hoe kwamen jullie erop om je aan te melden voor deze survival?
Jaap en Joël: Iemand heeft het gezien op Instagram en het leek diegene wel wat voor ons. Wij waren het daar helemaal mee eens.

Joël (zoon), wat vond je van de survival?
Joël: Ik vond het een leuke ervaring! Het mountainbiken, klimmen en alles wat we deden vond ik echt geweldig! We hebben samen veel kunnen praten over dingen waar we het normaal gesproken nooit over zouden hebben. Veel herinneringen gemaakt hier. Ik zou het zeker aanbevelen aan andere vaders en zonen!

Jaap (vader), wat maakte de survival voor jou waardevol?
De balans tussen ontspanning en bezinning was perfect. Samen met je zoon op pad, maar ook de ontmoetingen met andere vaders waren fijn. En dat met mooi weer en in een prachtige omgeving maakte de hele survival voor Joël en mij tot een onvergetelijke ervaring, waar ook nieuwe vrienden zijn gemaakt en wetend dat er in het hele land broeders zijn tot steun en bemoediging.

Welk moment blijft jullie bij?
Joël: We hebben op de tweede avond samen even een fijne wandeling gemaakt naar het kleine kerkje boven op de berg. Gepraat over veel persoonlijke dingen terwijl we naar boven liepen. Was een mooie herinnering. De leiding vond ik ook geweldig. Ze waren aardig en behulpzaam.

Jaap: De schriftlezing en het dankgebed na de laatste gezamenlijke maaltijd met ons groepje was emotioneel. Toen ik voorlas uit een bezinningsthema, voorbereid in het programmaboekje van de HHJO, lazen we Spreuken 23:19-26 waardoor ik niet meer uit mijn woorden kon komen.  Tijdens het dankgebed kreeg ik uit onverwachte hoek een bemoedigende/troostende hand op mijn schouder die ik mijn leven lang niet zal vergeten. Een eenvoudig gebaar maar het zei meer dan woorden.

Joël en Jaap: Het was geweldig!

Gerbrand en Boaz van den Berg
Hoe kwamen jullie erop om je aan te melden voor deze survival?
Een aantal jaren geleden hebben wij het gehoord van een gemeentelid. Echter door corona kon het de afgelopen jaren niet doorgaan. Als vader heb ik namelijk de kinderen beloofd om na het afsluiten van de basisschool samen op survival te gaan.

Boaz (zoon), wat vond je van de survival?
Supergaaf. We hebben veel leuke dingen gedaan. Sportief en uitdagend bezig zijn. Ook dat ik samen met m’n vader weg ben geweest vond ik erg leuk. We hadden op een andere manier tijd voor elkaar.

Gerbrand (vader), wat maakte de survival voor jou waardevol?
Boaz en ik weten best veel van elkaar in allerlei opzicht. Toch hebben we samen grenzen verlegd zowel sportief als inhoudelijk. Het is ontzettend mooi te zien dat je zoon het voortouw durft te nemen bij sportieve uitdagingen. Verder kun je op een ontspannen manier samen geestelijke dingen delen. Dit zijn momenten die je heel je leven niet vergeet.

Welk moment blijft jullie bij?
Het samen klimmen tegen een rotswand was een ontzettende uitdaging. Ook het samen in de tent slapen was in een belevenis. 

Gerbrand: Als ik nog een tip mag geven aan de vaders die dit lezen, dan is het deze: Laat deze kans niet voorbijgaan! Het verreikt de band met je zoon, leert levenslessen en je spreekt andere vaders met wie je zaken kunt delen. Kortom: Ga!

Gert-Jan en Wilcher van Hell
Hoe kwamen jullie erop om je aan te melden voor deze survival?
Als vader ben ik al een keer eerder mee geweest en dat was een prachtige ervaring. Toen we terug kwamen was Wilcher door de enthousiaste verhalen van zijn broer ook gelijk van plan om met zijn vader hetzelfde te gaan doen. Toch moest hij een paar jaar geduld hebben omdat het twee jaar niet door kon gaan.

Wilcher (zoon), wat vond je van de survival?
Ik heb er veel geleerd. Het was een intensief programma waardoor je veel mooie dingen in korte tijd met elkaar deed. Het was een mooie ervaring om zo samen met je vader, en andere zonen met hun vaders, bezig te zijn met ontspanning maar ook met de Bijbel. We hebben als vader en zoon goede gesprekken gehad, maar ook als zonen samen met één van de stafleden erbij. Ik denk dat de band met mijn vader versterkt is.

Gert-Jan (vader), wat maakte de survival voor jou waardevol?
Het één op één tijd hebben voor je zoon waar je in het dagelijks leven meestal niet aan toekomt, wanneer je de aandacht ook nog over de andere kinderen moet verdelen. In de tijd die je deze dagen samen doorbrengt heb je, mede door de handreiking van de staf, mooie gesprekken met elkaar. Ook over onderwerpen waar je thuis niet zomaar over spreekt met elkaar kun je nu heel ontspannen onder het bezig zijn met elkaar praten. Je leert elkaar zo op een andere manier kennen en zo kom je dan ook dieper met elkaar in gesprek. Ook de groepsgesprekken als vaders onderling zijn leerzaam, samen nadenken over alledaagse dingen die je in de opvoeding tegenkomt.
Verder is het in het actieve deel mooi dat er momenten zijn dat je elkaar er letterlijk doorheen helpt. Echt een geweldige ervaring die ik iedere vader van harte gun.
Het feit dat ik er voor de tweede keer was, staat dit op geen enkele manier in de weg. Ik hoop het met mijn andere twee zonen ook nog te gaan doen.

Welk moment blijft jullie bij?
Dat zijn er meerdere. Samen eten koken op een vuurtje langs een kabbelend beekje en ondertussen mooie gesprekken voeren. Wilcher brak toen per ongeluk mijn mok. Maar even later konden we hartelijk lachen om de vader die met zijn zoon een stukje verderop zat. Hij wilde het laatste restje uit zijn mok in de beek gooien maar hield alleen nog een oortje in zijn hand gevolgd door een plons. Die nacht werden we wakker door het gekef van een dier. Later bleek het een vos geweest te zijn.
Het was in alle opzichten verrijkend. 

Wil jij ook zo’n survival meemaken met je vader of zoon? Dat kan! Van D.V. 1 t/m 3 mei 2023 organiseert de HHJO samen met Outback Explorers weer een vader-zoon-driedaagse. Meer info en aanmelden zie hhjo.nl/vader-zoon.
img0
img1
img2
img3
img4
img5
img6
img7

img0
img1
img2
img3
img4
img5
img6
img7
Wim Klop

Door: Wim Klop op 21 oktober 2022


Overzicht