Neem de helm van de zaligheid…

In dit hoofdstuk roept Paulus de christenen in Efeze op om de geestelijke strijd te strijden. Het leven met de Heere wordt vergeleken met een strijd. De vijand is de duivel, die op veel manieren uiterst gevaarlijk is. In de strijd is de uitrusting voor de strijder dus van levensbelang. Verschillende onderdelen van de wapenrusting van een Romeinse soldaat worden genoemd. Eerst zijn de gordel, het borstwapen, het schoeisel en het schild genoemd. Nu volgen de helm en het zwaard.

De helm…

De helm van een Romeinse soldaat was gemaakt van ijzer of brons. De helm bood bescherming aan het hoofd. Aan de hoofdronding waren kleppen voor de nek en de wangen vastgemaakt, latere modellen hadden ook een klep voor het voorhoofd. Zo kon het hoofd goed beschermd worden. Onder de helm werd vaak een wollen muts gedragen voor het comfort. Wel net zo makkelijk, met zo’n klomp ijzer op je hoofd!

…van de zaligheid

Met de zaligheid wordt hier bedoeld: de hoop op de eeuwige zaligheid of de eeuwige redding. Dat je dus door het geloof weet dat je aan de Heere Jezus vastgemaakt bent. Verbonden aan de God Die jou heeft gered, door je zonden in Christus te vergeven en je hart nieuw te maken. Deze redding wordt ook zaligheid genoemd. En als je zalig bent, dan is dat zonder eind. Er dus een hoop in het hart van iedere christen op de ‘eeuwige’ zaligheid. Paulus roept de mensen van de gemeente in Efeze op om te strijden. Hij gaat ervan uit dat ze een echt strijder zijn, omdat de duivel geen eigenaar meer van hen is, maar Jezus Christus. Echte christenen dus. Ben jij ook zo’n strijder in de Heere?

Effect

Een vaste en eerlijke hoop op de zaligheid heeft onder andere deze effecten of gevolgen voor het leven van het geloof. De hoop op de zaligheid:

Urgent

Nu je gelezen hebt welke effecten er van invloed zijn op de geestelijke strijd, begrijp je dat de helm niet te missen is! De helm beschermt je hoofd. Dat is één van de meest belangrijke delen van je lichaam. Van levensbelang om goed te beschermen. De duivel kan je het hoofd nogal op hol brengen. Hij heeft listen en verleidingen genoeg in voorraad. Onderschat hem niet! Maar door de hoop van de zaligheid is de duivel te bestrijden. Door de hoop op jouw eeuwige redding niet op te geven wil de Heilige Geest je hart en je leven tot eer van Hem veranderen. Wat een troost dat God dat doet hè! Dat Hij de duivel heeft verslagen! Hoop op Gods zaligheid, Hij heeft het Zelf verdiend door het offer dat Hij bracht! Dat is toch om blij van te worden, of niet?

Leestip over de hoop op de zaligheid: 1 Thessalonicenzen 5:1-11

Ewald Kloosterman

Door: Ewald Kloosterman op 8 juni 2022


Overzicht