Meer over Thema's

Gerechtigheid

Gerechtigheid

Moeilijk woord. Overslaan natuurlijk! Kun je doen, maar ik nodig je uit het NIET te doen. Lees maar wat gerechtigheid is:
- Dat niemand jou onrecht aandoet.
- Dat jij niemand onrecht aandoet.
- Dat God jou geen onrecht aandoet.
- Dat jij God geen onrecht aandoet.

Moeilijk? Nou, niet echt. Je voelt op je klompen aan wanneer jou onrecht wordt aangedaan, wanneer je oneerlijk wordt behandeld en wanneer je onterecht ergens van wordt beschuldigd.

Andersom is net zo: net zo gevoelig als je erop bent dat niemand jou onrecht aandoet, net zo gevoelig moet je er op zijn om iedereen altijd eerlijk te behandelen, iedereen ‘het zijne te geven’.

En God?

Ja, dat is een ander verhaal. Als God jou geen onrecht aandoet, maar eerlijk behandelt… Als Hij jou geeft wat je verdient… Wat dan? Komt het dan goed? Of zou je willen dat God van Zijn recht afstand doet?

En jij richting God: Hem geen onrecht aandoen, Hem ‘het Zijne geven’… doe je dat?

Waar heeft God recht op?

Waar heb jij recht op?

God heeft recht op jou, op jou helemaal, op heel jouw tijd, geld, lichaam, (denk)kracht, liefde. ALLES. En jij? Waar heb jij recht op? Wat is God aan jou verplicht?

Ik ga een interview houden met twee ‘kerkgangers’:

- Mijnheer F(arizeeër): Dag meneer, u gaat naar de kerk om te bidden, niet waar? Ja. Mag ik u iets vragen? Staat u nog bij God in de schuld? Nee, niet dat ik weet: ik houd heel de wet en doe er nog een schepje bovenop… O, geweldig zeg. En mag ik nog iets vragen: staat God bij u in de schuld, denkt u? Ja, want Hij betaalt mijn goede gedrag, dus ik verwacht dat ik straks aan mag schuiven in het Koninkrijk.
- Mijnheer T(ollenaar): Dag meneer, u gaat ook naar de kerk om te bidden, niet waar? Ja. Mag ik u iets vragen? Staat u bij God nog iets in de schuld? Iets? Nee, heel veel: ik heb nooit iets van Zijn wet gehouden. Ik moet het van genade hebben…

Jezus vertelt dat mijnheer F. zich vreselijk vergiste. En mijnheer T.? Hij verliet Gods huis gerechtvaardigd. Dat is? Al zijn schuld schold God hem kwijt! Gerechtigheid: Christus gaf op Golgotha aan God waar Hij recht op heeft. Daarom mag jij, doodschuldige, om genade smeken en eeuwig leven.

ds. W. Pieters, Elspeet