Blogs

Afhankelijk van Zijn bescherming

Strijden; dat kunnen we zelf wel toch? Vaak denken we dat we geen hulp nodig hebben. Geen hulp van buitenaf. We denken dat we de boze zelf wel kunnen verslaan.

God wist allang dat we het in ons eentje niet zouden redden. Hij ziet ons terwijl we ploeteren. Terwijl de golven over ons heenslaan. Terwijl we wankelen en proberen onze voeten te gronden. Hij kijkt en Hij weet. Hij weet allang, dat we het niet kunnen, niet alleen. Daarom gaf Hij ons dit gebed. Hij gaf ons de hulpvraag naar Hem. Bid dit maar, zegt Hij, want je red het niet zelf. Bid dit maar als je geen grond meer hebt, als je wankelt. Bid het maar. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons uit de boze. 

Afhankelijkheid. Dat is wat dit zevende gebed uit het Onze Vader ons leert. Dit gebed leert ons de afhankelijkheid die we hebben tot God de Vader. Het leert ons dat we Hem altijd nodig hebben, en nodig blijven hebben. 

In het woordje verlos zit ook het woordje beschermen en wegrukken. Bescherm ons voor de boze. We moeten voor de boze beschermd worden. Toch gaat verlossen verder dan beschermen. Verlossen staat voor afhelpen, losmaken, vrijmaken. Het staat voor complete vrijheid van de boze. 

Een paar gebeden geleden hebben we gebeden voor het koninkrijk wat komt. Vóór dit koninkrijk komt, moeten we elke dag beschermd en verlost worden van de boze en strijden tegen de verzoekingen. Deze strijd is er elke dag. We hebben hier bescherming voor nodig. Denk aan Paulus die schrijft over de geestelijke wapenrusting. We trekken dus niet onze eigen wapenrusting aan, niet ons eigen harnas en schild, maar Gods wapenrusting. Waaruit bestaat die wapenrusting? Uit waarheid, gerechtigheid, het Evangelie van vrede, het geloof en zaligheid. Met deze wapenrusting zijn we beschermd, maar moeten we natuurlijk niet alsnog zelf gaan vechten. God geeft ons deze wapenrusting om ons te beschermen en tegelijkertijd geeft hij ons het zevende gebed. Leidt ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Zodat we ons blijven herinneren dat we afhankelijk zijn van Zijn bescherming.  

Heb jij je eigen strijd al opgegeven?

Jorina Visser

Door: Jorina Visser op 2 februari 2021


Overzicht