Blogs Landelijke actie

Cultuurverschillen

Hoi hoi! Ik ben Hanna en heb drie en half jaar in Malawi gewoond. Voor mij is dit een heel bijzondere tijd geweest. Een andere taal, een ander klimaat en een heel andere cultuur. Ik wil jullie daar een aantal voorbeelden van geven.

Zondag

Op zondag wordt er één kerkdienst gehouden. Veel kerkgebouwen zijn gemaakt van lemen muren met een rieten dak. Als een gemeente een groot aantal leden heeft, wordt er een kerk met bakstenen gebouwd met een golfplaten dak erop.
De dienst begint om tien uur, maar tijdens de dienst komen er nog steeds mensen bij. Daarbij zitten mannen en vrouwen apart. Er wordt geen collectezak doorgegeven, maar voorin staat een collectemandje. Tijdens het zingen van een lied lopen de gemeenteleden in een rij naar voren en geven hun bijdrage. Een bezoek aan een gemeente kost veel tijd. De ene keer was het maar een kwartier rijden, maar dat kon ook wel eens twee uur of nog langer duren. De wegen zitten vol met hobbels en kuilen, die vaak niet geasfalteerd zijn. In het regenseizoen maakte ik soms mee dat een deel van de weg is weggespoeld. Met onze terreinauto kwamen we er dan toch doorheen. 

Waterpompen

Verse groenten en fruit kochten we in Malawi niet in een supermarkt of bij de groenteboer. In de grotere steden is een overdekte hal waar allerlei mensen met hun koopwaar staan. In de kleinere dorpjes hebben mensen hun eigen kraampje langs de weg. Daar worden groenten en fruit verkocht, maar ook allerlei andere dingen zoals potten, slippers, opladers voor telefoons en kruiwagens. In Nederland heeft ieder huis een kraan met stromend water. In Malawi is dat heel anders. Mensen halen vaak hun water uit een rivier. In ditzelfde rivierwater wassen de mensen zich ook. Dat betekent dat het water lang niet altijd schoon is. Daarom worden er door de zending waterpompen aangebracht. Op deze manier krijgen ze schoon water. Mensen lopen soms lange afstanden om emmers water te halen.

Levende krokodillen

Het klimaat in Malawi is tropisch. Er leven ook andere dieren dan in Nederland. Door hoog gras of struiken lopen is gevaarlijk; er kunnen giftige slangen zitten. Er lopen apen rond die vruchten uit bomen plukken. Ook maïskolven lusten ze graag. In het water van meren en rivieren leven krokodillen en nijlpaarden. Je moet dus heel goed uitkijken waar je gaat zwemmen. 
Nu weet je een beetje hoe anders het leven in Malawi is. De natuur is prachtig, tegelijk is het leven voor de Malawianen lang niet gemakkelijk. Dat merk je niet altijd aan hen. Ze hebben vaak een lach op hun gezicht. Niet voor niets wordt Malawi ‘the warm heart of Africa’ genoemd. Daarmee wordt vooral de vriendelijkheid van de inwoners bedoeld.

Zikomo kwambiri. Tionana! (Hartelijk bedankt. Tot ziens.)

Albertine Mourik

Door: Albertine Mourik op 29 september 2020


Overzicht