Blogs

De andere kant van de naald

Met de naald tussen duim en wijsvinger is het nog steeds een vervelend karwei om het draadje door het oog te krijgen. Zeker bij een klein naaldje is het een heel gepruts. Wanneer je dat eindelijk voor elkaar hebt gekregen ben je tevreden. Ondanks je rode vingers en pijnlijke nagels. Het doel is bereikt.

Aan de andere kant van de naald bevindt zich dus het doel, of je het nu letterlijk of figuurlijk bekijkt. Het was geen gemakkelijke weg. De definitie van ‘door het oog van de naald kruipen’ is ‘op het nippertje ontsnappen’, vertelt Wikipedia. Wanneer je door het oog van de naald bent gekropen, heb je meestal veel geluk gehad.

De Bijbel zegt: ‘Het is lichter, dat een kemel gaat door het oog van een naald, dan dat een rijke in het Koninkrijk Gods inga.’ Dat komt hard binnen. Een mens kan niet letterlijk door het oog van de naald te kruipen, als dat zelfs voor een draadje al lastig is. En om een kameel dat dan te laten doen? Onmogelijk. En dan de toegang van de rijke in het Koninkrijk Gods? Die moet dan onmogelijker dan onmogelijk zijn. Dat zeiden de discipelen ook, maar de HEERE Jezus spreekt dit tegen: "Bij de mensen is het onmogelijk, maar niet bij God; want alle dingen zijn mogelijk bij God."

Hoe kan dit? Dat komt doordat de Heere Jezus, eerbiedig gezegd, door het oog van de naald is gekropen. Hij heeft dat gedaan voor de ander. Het is onmogelijk dat een kameel letterlijk door het oog van een naald kruipt. Maar de weg van de HEERE Jezus was nog zwaarder dan dat. Nog zwaarder dan de toegang van de rijke in het Koninkrijk van God. Nog zwaarder dan iedereen ter wereld voor mogelijk houdt. 

De HEERE Jezus is Zelf door het oog van de naald gekropen. Hierdoor kon Hij de arme mensen rijk maken in God, zodat zij de toegang ontvangen tot Zijn Koninkrijk. Toegang tot de andere kant van de naald. Dan ben je pas écht op het nippertje ontsnapt.

Door: Femke de Jong op 5 januari 2021


Overzicht