Blogs

De Bron van de liefde

De vorige keer zagen we dat de vrucht van de Geest één vrucht is met negen partjes. We zullen de partjes de komende maanden één voor één langslopen. Het eerste partje is liefde. Weet je welk hoofdstuk in de Bijbel helemaal vol is van het woordje ‘liefde’? Dat is 1 Korinthe 13.

In de brief aan de gemeente van Korinthe schrijft Paulus een heel hoofdstuk over liefde. Paulus begint met te zeggen: Al sprak ik alle talen van mensen en engelen, al wist ik alles en al had ik zo’n groot geloof dat ik bergen kon verzetten en ik had geen liefde… dan was ik toch niets (vers 1 en 2). De liefde is blijkbaar echt onmisbaar! Niet voor niks hebben we eerder gezien dat de Heere élk partje van de vrucht in ons leven terug wil zien.

Iemand die dit deel van de vrucht van de Geest laat zien is geduldig, wordt niet boos en denkt geen verkeerde dingen. Iemand vol liefde doet niets wat ongepast is en denkt goed na voor hij iets doet. De liefde zorgt dat je niet jaloers bent, maar juist gul en goed. Met deze liefde draait het niet om jezelf, maar om de ander (vers 4 en 5). Je bent blij als er positieve dingen worden gezegd en je doet niet mee aan het verspreiden van negatief nieuws (vers 6).

Zo kunnen we nog even doorgaan… Een beetje ontmoedigend, hè? De liefde verdraagt alles stilzwijgend en staat niet op zijn rechten. Ze hoopt overal het goede van en heeft een positieve houding richting anderen (vers 7). Hier kunnen we toch nooit aan voldoen?

Door Zijn offer zal de vrucht van liefde er zijn in het leven van iedereen die uit Hem leeft. Want wie put uit Christus, put uit de Bron vol liefde!

Wat een troost dan dat we de vorige keer zagen dat je deze vrucht uit genade krijgt. Wil dat zeggen dat je achterover kunt leunen omdat die vrucht toch wel groeit? Nee, zeker niet. Om die vrucht in ons leven te laten groeien vraagt de Heere van ons inspanning. Hij wil dat we blijven proberen met vallen en opstaan een leven vol liefde te leiden. Een leven vol liefde, zoals Christus deed. Hij was het toonbeeld van de liefde van Zijn Vader. God bewijst Zijn liefde voor ons doordat Christus voor ons stierf toen wij nog zondaars waren… (Rom. 5:8).

Door Zijn offer zal de vrucht van liefde er zijn in het leven van iedereen die uit Hem leeft. Want wie put uit Christus, put uit de Bron vol liefde!

Alissa Bakker

Door: Alissa Bakker op 14 april 2020


Overzicht