Blogs

Duo-wandeling als zomercontact

Samenkomen in groepen, is niet vanzelfsprekend. Dat is één van de lessen van de afgelopen periode. Door de beperkingen hebben we als leidinggevenden moeten zoeken naar creatieve alternatieven om contact te houden met jongeren.

Eén van de verrassende opties is wat mij betreft de duo-wandeling. Deze contactvorm is namelijk zowel bruikbaar in een zomerperiode, waarin het verenigingsleven stil ligt, als in een regulier winterseizoen, waarin het een aanvulling is op de JV-avonden.

De duo-wandeling heb ik dit jaar ontdekt toen het nog winter was. De harde lockdown was van kracht, scholen waren dicht en zelf werkte ik thuis. Fysieke groepsontmoetingen waren niet aan de orde. Tegelijkertijd maakten elke dag duizenden mensen een wandeling met de Ommetje-app. Vaak om de reden dat deze vorm van lichaamsbeweging gezond is, zowel fysiek als mentaal. De benen verzetten in de buitenlucht helpt om het hoofd leeg te maken en stimuleert de hersenfuncties. 

Maar, ga ik dan alleen met mijn smartphone op stap? Die is de hele dag al in mijn buurt, en hij praat niet terug. Daarom heb ik een aantal jongeren individueel uitgenodigd om op verschillende dagen een eindje te lopen. Vaak tussen de middag, een half uurtje. Gewoon vanuit interesse vragen stellen, en luisteren. Hoe gaat het op school? Lukt het op je werk? Van welke hobby’s krijg je energie? Gesprekken ontstonden gemakkelijk.

In de tijd van de Bijbel werd er ook veel gewandeld. Deels doordat bij gebrek aan vervoersopties, de voetreis het meest voor de hand liggende alternatief was. Dat is een verschil met nu. We springen erg makkelijk in de auto en zijn snel op de plaats van bestemming. Maar met die vooruitgang, zijn we wel wat kwijtgeraakt. Namelijk de gelegenheid om in rust, ongedwongen en gericht op de ander met elkaar in gesprek te gaan. 

Daarbij denk ik aan de geschiedenis van de Emmaüsgangers uit Lukas 24. Met ongeveer 11 kilometer te lopen, hadden Kléopas en zijn vriend veel tijd om met elkaar te spreken. En er was genoeg om het over te hebben. ‘Ze spraken tezamen onder elkander van al deze dingen die er gebeurd waren.’ Nadat de Heere Jezus zich bij hen voegt, begint Hij met het stellen van open vragen. ‘Wat redenen zijn dit, die gij wandelende onder elkander verhandelt, en waarom ziet gij droevig?’ Uiteindelijk is er voldoende tijd voor de Leermeester om uit te leggen, ‘wat in al de Schriften van Hem geschreven was’.

Een voorbeeld om na te volgen? Voor een wandeling is niet veel nodig. Buiten is vaak heel dichtbij. Strandwandeling, stadswandeling, boswandeling, of gewoon een blokje om. Het tijdstip op dag is niet belangrijk. Een vrijblijvend initiatief dat je neemt door jongeren persoonlijk uit te nodigen waarderen ze vaak. Geen hoge verwachtingen hebben, en starten met open vragen. Dat kan juist ook als je weet dat de ander een lastige tijd doormaakt. ‘Waarom ziet gij droevig?’ Eerst luisteren, en wellicht ontstaat er ruimte om eigen ervaringen te delen. Laat deze zomer de kans niet lopen.  

Wim Klop

Door: Wim Klop op 22 juni 2021


Overzicht