Blogs Werkvormen

Globe, door niemand gemaakt?

Isaac Newton, een Engelse natuurkundige, kreeg een geleerde vriend op bezoek. Deze vriend geloofde niet in het bestaan van God.


Op het bureau van Newton zag hij een prachtige wereldbol staan. De vriend vroeg enthousiast: 'Newton, wie heeft die prachtige wereldbol gemaakt?'. Newton haalde zijn schouwders op: 'O, niemand'. De vriend, die dacht dat Newton een grapje maakte, zei opnieuw: 'Wie heeft dat prachtstuk voor jou gemaakt?'. Weer haalde Newton zijn schouders op: 'O, niemand'. De vriend werd boos en zei: 'Je hebt het niet tegen een kind, ik wil echt weten wie de maker van die prachtige globe is'. Newton schudde zijn hoofd: 'Geliefde vriend, jij vind het dwaas dat ik jou probeer wijs te maken dat die wereldbol door niemand gemaakt is. Ik vind het nog veel dwazer dat jij mij probeert wijs te maken, dat deze grote en prachtige schepping (waarvan deze wereldbol een kleine afbeelding is) dat die door niemand gemaakt is. Dat die geen Schepper heeft. 

Elke zondag horen we het eerste artikel van de Nederlandse Geloofsbelijdenis: 'Ik geloof in God de Vader, de Almachtige Schepper van de hemel en van de aarde'. Spreek met jongeren door over de betekenis van dit artikel en gebruik dit voorbeeld van Newton en zijn vriend als krachtige intro. 

Jacoline de Vree-Roon

Door: Jacoline de Vree-Roon op 25 oktober 2019


Overzicht