Blogs

Hoe leert je kind zijn/haar lichaam te waarderen?

‘Mam, eigenlijk vind ik mijn gezicht niet zo mooi.’ Je kijkt verbaasd op, zo’n opmerking verwacht je niet van je zoon van 6. Begint dat nu al…?, denk je misschien. Hoe leert je kind zijn/haar lichaam te waarderen?

Een aantal maanden geleden liep ik in de supermarkt met onze pleegzoon en hij grinnikte naast me. Nét wat te hard naar mijn zin, want de lilliputter in het andere gangpad kon het horen. ‘Ziet u die grappige man daar, mam?’ Later nam ik even de tijd om in alle rust uit te leggen dat ook een lilliputter door God geschapen en gewild is. Een andere keer leg ik uit dat die dikke man het misschien zelf wel heel moeilijk vindt dat hij zo dik is. Dat iemand met een apart gezicht er niks aan kan doen en dus absoluut niet uitgelachen mag worden.

En dan komt de dag dat je kind ineens niet meer zo te spreken is over zijn/haar éigen lichaam. Vooropgesteld: die onzekerheid mag er zijn. Die hoef je niet weg te poetsen. Wees maar blij dat je dochter het met je deelt. En geef gerust aan dat je die onzekerheid soms ook bij jezelf herkent. Tegelijk kun je uitleggen dat elk lichaamsdeel een mooie functie heeft. En dat God tevreden is over wat Hij heeft gemaakt. Ook over jouw uiterlijk. Vertel maar wat je soms lastig vindt aan je eigen lichaam en hoe je daarmee omgaat. Dat je het soms ook eerlijk tegen de Heere vertelt en vraagt om tevredenheid. Omdat je gelooft dat, ondanks je eigen twijfels, Hij jouw lichaam echt goed vindt.

Je kind leert het meest door jou als ouder na te doen. Is dat hier niet de sleutel, zoals zo vaak in de opvoeding? Al van jongs af aan kijkt je kind naar je en doet je na. Het is dus heel belangrijk je bewust te zijn van je éigen houding ten opzichte van je lichaam. Hoe praat je over je lichaam? Zucht je als je een dikke buik hebt in dat nieuwe jurkje, pruts je eindeloos aan je wenkbrauwen tot ze er volmaakt uitzien? Of straal je naar je kind uit dat je tevreden bent over je lichaam, ook al voel je je soms best wel eens onzeker? Wees ervan verzekerd dat je kind het oppikt!

Alissa Bakker

Door: Alissa Bakker op 22 mei 2024


Overzicht