Blogs

In Gold We Trust?

Op straat zie je steeds vaker mensen lopen met kleding waarop in grote witte letters staat ‘In Gold We Trust’. Misschien heb jij, of één van je vrienden, ook wel een kledingstuk van dit merk in de kast hangen. Toen ik het de afgelopen tijd een paar keer tegenkwam zette het me aan het denken. Een paar gedachten wil ik graag met je delen.

Maar eerst iets over de achtergrond. Waar hebben we het precies over? Het kledingmerk ‘In Gold We Trust’ (IGWT) is opgericht in 2012 door de broers Victor en Eric Franzel. Het is een Nederlands merk, en zoals de naam al zegt, is de filosofie gebaseerd op ‘het streven naar goud door te vertrouwen op wilskracht en instinct’. Met name de hoodies en truien in de collectie zijn erg populair.

Ook al houd ik best van een fijne hoodie, mij zul je geen trui van dit merk zien dragen. En dat heeft niet in de eerste plaats te maken met smaak. Elk soort kleding dat je aantrekt, brengt een bepaalde uitstraling met zich mee. Het ene kledingstuk nadrukkelijker dan het andere. In dit geval is de boodschap helder toch? Grote witte letters op een vaak donkere achtergrond. ‘Op goud vertrouwen wij’.

Goud is op zichzelf niet negatief in de Bijbel. Abraham werd rijk gezegend, hij kreeg zilver en goud van de Heere (Gen. 24:35). En wat dacht je van de tabernakel en de tempel? De heerlijkheid van de Heere wordt weerspiegeld in het vele goud dat werd gebruikt.  

Toch is er een keerzijde. Goud werd vaak gebruikt om afgoden van te maken. Denk maar aan het gouden kalf en dat gouden beeld van 30 meter hoog dat koning Nebukadnezar liet neerzetten in het dal Dura. Een stuk dichterbij is er voor mij en jou ook een ander gevaar. Dat is het verzamelen van goud en het verlangen naar rijkdom. Salomo waarschuwt ons daarvoor (Spr. 23:4). En hij kon het weten. Hij had tienduizenden kilo’s. Meer dan alle koningen van de aarde in zijn tijd. En toch concludeert hij dat het allemaal ijdelheid is. Het heeft geen blijvend nut. De Heere Jezus is er ook duidelijk in. Verzamel geen schatten op de aarde (Matth. 6:19). Hier kunnen ze gestolen worden. Wat dan wel? Verzamel schatten in de hemel, daar kunnen ze niet minder waard worden en maken dieven geen kans.        

‘In Gold We Trust’. Hoe is dat voor jou? Waar stel jij je vertrouwen op? Wat bezet jouw verlangens? Beter dan de focus op het glanzende edelmetaal kun je instemmen met deze belijdenis:

Ik stel mijn vertrouwen op de Heer', mijn God.
Want in Zijn hand ligt heel mijn levenslot.

‘In Gold We Trust’. Haal alleen de letter L weg, en de boodschap is totaal anders. ‘In God we trust’. Het is belangrijker dat je hart daarmee instemt, dan dat je dat op je kleding zet.

Wim Klop

Door: Wim Klop op 21 november 2022


Overzicht