Blogs Landelijke actie

Muzikaal talent in actie

In de oude kerk in Heusden is het in de vroege morgen van 6 maart een drukte van belang. Instrumenten worden gestemd en de installatie voor de opname wordt klaargezet. Negen jongeren van de hersteld hervormde gemeente Nederhemert zetten vandaag hun muzikaal talent in voor de landelijke actie van de HHJO.

Eindelijk is het vandaag zover, de Cd-opname voor de landelijke actie van de HHJO. In de consistorie heerst een opgewonden sfeer. Met een strakke planning moet het de jongeren lukken alle 15 nummers vandaag op te nemen. Laat zal het niet worden vanavond, de avondklok is nog steeds van kracht.

Het idee is ontstaan op de online jongerendag 16+ in november 2020. “We zagen anderen zingen en muziek maken, daarna hoorden we het interview met Michel Pauw namens Wycliffe Bijbelvertalers. We wilden iets met de actie, iemand had het idee om een CD op te nemen, dat idee werd enthousiast ontvangen.”  

De weken daarna werd er urenlang vergaderd, muziek gekozen, ingestudeerd en niet onbelangrijk; sponsors gezocht voor de onkosten. “De bedrijven waren direct enthousiast toen ze van ons initiatief hoorden, we hebben alle onkosten eruit, daarmee komt de opbrengst volledig ten goede aan de landelijke actie voor de HHJO en Wycliffe Bijbelvertalers.”

Het opnemen van de CD zorgt voor verbinding. “We hebben allemaal een passie voor muziek, zo kunnen we onze talenten uitdragen en iets moois met elkaar neerzetten.” Tijdens de vergaderingen heeft de groep samen de muziekstukken uitgezocht. Het zijn nummers gericht op de verspreiding van het Woord. Even later klinkt dan ook het lied ‘Heel de wereld moet het weten’ door de kerk. 

Een van de jongeren krijgt op haar telefoon de dagtekst binnen. Het is psalm 63 vers 4-6: ‘Want Uw goedertierenheid is beter dan het leven; mijn lippen zouden U prijzen. Alzo zou ik U loven in mijn leven, in Uw Naam zou ik mijn handen opheffen. Mijn ziel zou als met smeer en vettigheid verzadigd worden, en mijn mond zou roemen met vrolijk zingende lippen.’ Een toepasselijke Bijbeltekst voor vandaag, al kunnen ze niet zingen in deze kerk in verband met de coronamaatregelen, toch hopen de jongeren dat deze actie meewerkt aan de uitbreiding van Gods Koninkrijk.

Het opnemen van de CD gaat niet vanzelf. Vol spanning luistert de groep naar een prachtige bewerking van psalm 72. Als het orgel de organist aan het eind in de steek laat, is er even teleurstelling te horen, maar dat duurt niet lang. Al snel voert positiviteit weer de boventoon en gaan ze weer met frisse moed verder. De meegebrachte spelletjes komen op tafel; een welkome afleiding. 

Na de CD-opname leggen de jongeren hun muziekinstrumenten even weg. Ze gaan aan de slag met een eigen website en het ontwerpen van het CD-hoesje. Begin april komt de CD uit; een moment om  naar uit te kijken!

Meer weten over deze CD? Volg actiegroep_Nederhemert op Instagram, bezoek hun eigen website en bestel alvast de CD!

Albertine Mourik

Door: Albertine Mourik op 17 maart 2021


Overzicht