Blogs Kerst

Nieuws onder de zon

Je zal er maar voor staan. Jij moet gaan bepalen wie de moeder is van het levende kind. Ze zeggen allebei dat het hún kind is!

Maar ja, een van de twee moeders liegt. Maar zo komen ze er nooit uit. Het kind moet in tweeën gedeeld worden. Maar dan smeekt een van de vrouwen of ze het kind alsjeblieft aan de ander willen geven. Laat het leven! Daarmee weet Salomo wie de moeder is. Wat een rechtszaak. In heel Israël wordt erover gesproken. Zelfs vandaag kunnen we deze geschiedenis nog lezen in de Bijbel. De wijsheid van God was in Salomo. 

Deze man heeft ons nog wat nagelaten in de Bijbel, onder andere het boek Prediker. Salomo zet gelijk stevig in: er is niets nieuws onder de zon. Waar heeft hij het over? Dat zegt hij in de vorige verzen. Het ene geslacht gaat, het andere geslacht komt. De zon komt op en gaat onder, iedere dag weer opnieuw. Het water uit de beekjes en rivieren loopt naar de zee, maar deze raakt nooit vol. Je staat iedere dag op, ontbijt, leest je Bijbel, gaat naar school, neemt om half tien je Sultana, enzovoorts. Iedere keer hetzelfde. Oorlogen komen en gaan. De geschiedenis lijkt zich iedere keer te herhalen.

Toch wil ik met jou naar momenten kijken waarbij deze spreuk niet opgaat. De dag van Genesis 3 was een nieuw begin. Iets nieuws onder de zon. Een desastreus nieuw begin. De mens, jij en ik, verlieten voorgoed onze Schepper. Voor die tijd was het een waar paradijs. Nu zijn we zo ver weg dat we het ons nauwelijks voor kunnen stellen hoe het was voor de val in de zonde. God moest een Salomonsoordeel vellen. Wat moest Hij daar nu mee aan? Nou, eigenlijk was het klip en klaar: je moet de dood sterven. Maar waar wij zouden stoppen, gaat Hij verder. Meer dan Salomo is hier. God beloofde iets Nieuws onder de zon: Zijn Zoon Jezus Christus. In deze Adventstijd zul je veel van Hem horen. Net als vorig jaar. En dat jaar daarvoor. Niets nieuws onder de zon. Maar heb je Hem al in geloof aangenomen als jouw Verlosser en Zaligmaker? Aan Zijn bereidwilligheid ligt het niet! Net als gisteren en eergisteren roept Hij jou op om tot Hem de toevlucht te nemen. Wat is jouw reactie op Zijn aanbod vandaag?

 

Erik Bruggeman

Door: Erik Bruggeman op 8 december 2020


Overzicht