Blogs

Rennen voor je leven

“Rennen, mannen, zoek dekking; als we maar onderdak hebben!” Het geluid van de bommenwerpers komt steeds dichterbij. ’t Is opletten geblazen met al die kuilen hier, maar als ze de ingang van de bunker halen, zijn ze voorlopig veilig. Even rust, voordat ze weer verder moeten.

Het kan niet anders of je ziet dit bijna voor je ogen gebeuren, soldaten die net gedropt zijn, op zoek naar een schuilplaats. Schuilen voor, tegen, onder, in, bij; is er een ander werkwoord waar je zoveel voorzetsels achter kunt plakken? En alle combi’s hebben dezelfde betekenis; het zoeken van beschutting, bescherming. Of het nu gaat om regen, onweer, gevaar, ziekte; je bent op zoek naar een plek waar je veilig bent en waar dat ‘erge’ je niet kan bereiken. Soms heel zichtbaar; dan zie je mensen bijeengepakt, in een bushokje gepropt, soms voor anderen onzichtbaar: die leerling die zich iedere pauze opsluit in een van de toilethokjes om maar niet weer gepest te worden.

Je kunt schuilen in een gebouw, onder een boom, bij een goede vriend, maar dat is vaak tijdelijk; daarna vervolg je je reis. Ook al wilde je misschien wel blijven op die plek waar je je veilig voelt. Opvallend is dat het werkwoord schuilen in de Bijbel maar één keer voorkomt en  het zelfstandig naamwoord schuilplaats maar zeven keer. Overigens wel in de betekenis van een plek waar je kunt schuilen, maar ook wordt het gebruikt als aanduiding voor de Heere, in Psalm 91. Een bekende tekst: ‘Gij zijt mijn Schuilplaats en mijn Schild; op Uw Woord heb ik gehoopt’. Weer heel nadrukkelijk als uitdrukking van bescherming en verbonden met strijd; anders heb je toch geen schild nodig?

Terug naar de 1e alinea: Ren jij al voor je leven, op weg naar de Schuilplaats, Jezus Christus, Die je bescherming biedt? Gevaar van alle kanten, de duivel schiet zijn pijlen op je af, er zijn allerlei kuilen in de weg, waardoor je struikelt, waar je languit in valt, maar houd vol, ga door, lees je Bijbel, want: ‘Gij zijt mijn Schuilplaats en mijn Schild; op Uw Woord heb ik gehoopt’. Als jij je hobbelige levensweg nu weer vervolgt, weet dan zeker als Hij je Schuilplaats is, kom je straks in de eeuwige rust; nooit meer verder, voor altijd veilig!

Hanneke Smits

Door: Hanneke Smits op 12 november 2020


Overzicht