Blogs Diaconaat

Vreugde in het dienen van de ander

Werken terwijl je er niet voor betaald krijgt. Dat doen Elize ter Maaten (21) uit Achterberg en Charlotte van den Brink (26) uit Veenendaal. Elize bezoekt ouderen en Charlotte is regelmatig te vinden op de Stadsakkers in Veenendaal. We vroegen hen naar hun ervaringen.

1. Wat houdt je vrijwilligerswerk in?

Charlotte: Sinds april 2020 doe ik vrijwilligerswerk bij de Stadsakkers in Veenendaal. Ik las een oproepje in de kerkbode voor een informatieavond. Gelijk werd ik enthousiast en heb ik de datum van de informatieavond in mijn agenda gezet. Al lange tijd wilde ik vrijwilligerswerk doen, maar wist ik niet zo goed hoe ik dat vorm wilde geven.  Toen deze oproep kwam dacht ik; nu kan ik iets voor mijn naaste doen. Iets waar ik zelf ook voldoening uithaal, want ik houd van tuinieren. Op de akker hebben we allerlei soorten werkzaamheden. We poten groenten en kruiden, wieden onkruid, besproeien de planten en oogsten. Soms zijn er avonden dat we met een grote groep mensen de aardappels rooien. Erg gezellig is dat! 

Elize: Sinds november 2019 doe ik vrijwilligerswerk bij verzorgingstehuis de Tollekamp in Rhenen.  Elke zaterdagmorgen koffie of thee langs te brengen bij de ouderen die nog zelf een appartement hebben in het verzorgingstehuis. Dit is ook deels om het zorgpersoneel van deze taak te ontlasten. Ook neem ik vrijwel elke week 1 van mijn 2 oppaskinderen mee met leeftijden van 4 en 7 jaar. Elke week hebben ze weer heel veel aan de ouderen te vertellen.
Ook haal ik sinds januari op zondag mensen van hun kamer en breng ik ze naar de kerkdienst. Deze kerkdienst wordt in de aula gehouden. Na afloop breng ik de mensen na de dienst weer terug naar hun appartement of groep.

2. Wat is volgens jou de meerwaarde van vrijwilligerswerk?

Charlotte: Wat ik zo leuk vind en wat ik de meerwaarde vind aan het doen van vrijwilligerswerk is dat je er voldoening uithaalt. Na een dag achter mijn computerscherm vind ik het heerlijk om met mijn handen in de aarde te zitten en mijn hoofd leeg te maken. 
Daarnaast maak je andere mensen blij. Ook al zie ik de mensen niet voor wie ik het werk doe. Ik weet dat ik het voor iemand doe, die het niet makkelijk heeft. Bij de Stadsakkers is de opbrengst voor de Voedselbank. Elke donderdagmorgen is er een ploeg die oogst en de oogst klaarzet voor de Voedselbank. 

Elize: Ik zie dat mensen echt van de aandacht genieten, dat is fijn! Het is leuk dat mensen mij steeds meer herkennen en behoefte hebben aan een praatje. Ik ben dankbaar om zo de oudere mensen te kunnen helpen en een luisterend oor te mogen zijn.

3. Welke situatie of ontmoeting heeft indruk op je gemaakt?

Charlotte: Ik ontmoet steeds weer nieuwe mensen en er ontstaan regelmatig mooie gesprekken. Zelf kwam ik iemand tegen uit onze eigen gemeente die ik nog niet eerder had ontmoet. Erg leuk om iemand dan wat beter te leren kennen! 
Ik ontmoette op de akker een meisje die niet tegen zonlicht en straling kan. Ik vond dat heftig! Gelukkig kon ze met een hoed op ook op de akker werken.

Elize: Ik trof laatst een vrouw aan op haar kamer Ze was heel verdrietig en geschrokken. Ze zit normaal gesproken in een rolstoel. Net voor ik kwam was ze er bijna uitgevallen. Toen ik vroeg hoe het ging werd ze heel verdrietig en wilde ze dat ik even bleef. Ze hield m'n hand stevig vast zodat ik bij haar bleef. Ik ben rustig naast haar gaan zitten en we hebben gepraat, tot ze zich weer goed voelde. Daar heb je als vrijwilliger dus alle tijd voor!

4. Wat zou je jongeren mee willen geven over vrijwilligerswerk?

Jongeren vinden zichzelf vaak heel druk met van alles en nog wat. Maar als je één keer in de week een uurtje naar bijvoorbeeld een verzorgingshuis zou gaan, zie je hoe blij de mensen daarvan worden. Ik vind het mooi om te zien dat ze ervan genieten om in alle rust de aandacht krijgen van je. Dus heb je één uurtje in de week over? Meld je aan! 

Charlotte: Als je zelf nog op zoek bent naar vrijwilligerswerk; lees dan de oproepjes in de kerkbode of bijvoorbeeld op social media. Het is echt de moeite waard om iets voor een ander te doen. Niet voor jezelf, maar wel voor God! Je ervaart ontzettend veel vreugde in het dienen van de ander, daardoor dienen we Hem ook.

Albertine Mourik

Door: Albertine Mourik op 29 september 2020


Overzicht