Meer over Thema's

Niemand staat bij hem stil

Niemand staat bij hem stil

Pieter is lid van de jeugdvereniging, gaat naar de catechisatie en bezoekt trouw de kerkdiensten. Hem houd je als JV-leider in het oog. Een verbindende kerel, waar je verwachting van hebt. Datzelfde geldt voor Maaike. Ze is niet zo’n trouwe JV-bezoeker, maar gaat wel mee op kamp. Daar sprak je haar persoonlijk, een ontmoeting die je bij blijft. Soms denk je tijdens een avondgebed aan de JV-leden, zowel aan Pieter als Maaike. Je bidt dan voor hen.

Henco is echter sinds zijn zeventiende verjaardag niet meer bij catechese verschenen. De jeugdvereniging laat hij links liggen. Op zijn achttiende bleef hij voor het eerst zondagmorgen in bed liggen en al snel bleef hij ook de tweede dienst thuis. De strijd hierover streden zijn ouders met hem alleen. Want niemand stond stil bij Henco. Uit het oog, uit het hart.

Als leidinggevende in het jeugdwerk kun je veel betekenen voor de Pieters en Maaike’s in de gemeente. Zij zijn er, waardoor je hen kunt bereiken. Draag ze daarbij in de gebeden. Opdat het Woord vrucht draagt in hun levens.

Maar Henco, die verdwijnt steeds verder uit het zicht. De dominee probeert het nog een keer met een e-mail, of stuurt er een ouderling op af. Maar als dat niet werkt, wordt het stil. In de supermarkt kom je hem wellicht nog eens tegen. Je denkt na verloop van tijd: ‘O ja, die zat vroeger bij ons in de gemeente.’

Vandaag is hij echter nog dooplid en hij werd pas achttien. Als je de lijst opvraagt bij de scriba, van jongeren die op de JV kunnen komen, dan staat hij er tussen. Ga jij hem opzoeken, of laat je hem lopen? Momenteel staat niemand namelijk bij Henco stil.

Mag het jou wat kosten om dit verloren schaap te bereiken? Doe het biddend, de Herder kent hen die de Zijnen zijn. Hij verliet er 99, om die ene op te zoeken.

Steven Middelkoop, senior jeugdwerkadviseur